Calatorie

Bosnia/ Sarajevo

Bogat in istorie si traditii Sarajevo, capitala Bosniei Hertegovina suprinde prin diversitate si contraste – o cultura diversa, un trecut zbuciumat si un prezent eclectic. Cafenele, teatre, magazine si restaurante impanzesc cladirile construite intr-un amestec surprinzator de stiluri: otoman, secesionist, comunist si modern.

Arhitectura

 

Peisajul urbanistic al orasului Sarajevo variaza de la fortificatiile evului mediu la arhitectura postmoderna, fiind imbinate savorile estului cu cele ale vestului. Cladirile mai poarta inca urmele de gloante ale razboiului de acum nici 20 de ani. Unele, desi tulburator de frumoase, sunt intr-un grad avansat de degradare – toate deciziile de refacere trec pe la Primarie. Cum criteriile de refacere a fatadelor sunt destul de complicate, vei vedea cladiri glorioase, impecabil restaurate, langa unele splendide, dar in ruina. Atentie deci cum circulati pe strada. La noi sunt mereu indicatoare de tipul “atentie, cade tigla / tencuiala”. Aici nu te previne nimeni, dar riscul e present, asa ca faceti fotografii, dar aveti grija pe unde circulate.

Teatrul sufletelor

Sarajevski Ratni Teatar – Teatrul Razboiului din Sarajevo – , inaugurat la o luna dupa inceperea asediului, a gazduit sute de reprezentatii in timpul razboiului, el devenind un adevarat simbol al sfidarii. “A fi creativ era singura modalitate prin care puteam supravietui acestui razboi,” spune Nihad Kresevljakovic, directorul teatrului. “Astfel, cei din Sarajevo stiu ca arta si cultura reprezinta nevoi de baza ale fiintei, ca apa si mancarea.”

Festivalul de Film

In fiecare an, in luna august, are loc Festivalul de Film de la Sarajevo, ce aduce in prim plan celebritati locale si internationale. Acesta a fost fondat in 1995 si e primul si cel mai mare festival de film din sud-estul Europei.

Arta contemporana

ADN-ul creativ al orasului Sarajevo se regaseste in galeriile de arta ce impanzesc orasul. Muzeul de arta contemporana Ars Aevi gazduieste cea mai frumoasa colectie din oras. Ideea, care a luat nastere in anul 1992, a fost aceea de a invita artistii sa devina fondatorii acestui muzeu, totul avand la baza relatiile de prietenie. De atunci, unii dintre cei mai mari maestri ai artei mondiale au donat in jur de 200 de opere de arta. In prezent, aici poti admira capodopere ale artei contemporane, apartinand unor nume precum Jannis Kounellis, Joseph Kosuth si Robert Kushner, toate expuse intr-o cladire temporara, asta pana se vor gasi fonduri pentru una noua, proiectata de Renzo Piano.

In Sarajevo ai ocazia sa descoperi in muzee lucrarile celor mai bine cotati artisti contemporani ai momentului. Bunaoara, in august 2017, era la indemana sa explorezi o expozitie Grayson Perry, unul dintre ceramistii gloriosi ai Marii Britanii.

Muzeul tunelului

Cea mai rascolitoare atractie din Sarajevo este Muzeul tunelului, o sectiune de 25 de metri lungime, 1 metru latime si 1,6 metru inaltime ce a fost construit sub aeroport in timpul razboiului. Acesta a reprezentat linia de salvare a orasului in timpul asediului, intre anii 1992-1995, cand  Sarajevo a fost inconjurat de forte ostile.

O zi in Mostar

La 130km de Sarajevo se afla orasul Mostar, cel mai afectat oras din Bosnia in timpul razboiului, ce a prins din nou viata. Drumul din Sarajevo in Mostar e o reverie, caci tot parcursul e printre munti, iar drumul e construit in vecinatatea unui fir de apa de un turcoise magnetic, care se intinde pe aproape o suta de kilometri. La doi pasi de Mostar se afla Medjugorje, o localitate celebrata de crestinii catolici din toata lumea. Daca e vara si va propuneti sa urcati pe muntele aparitiilor, luati-va apa, folositi protectie solara, purtati o palarie si incaltari adecvate mersului pe grohotis. Drumul nu e foarte lung, dar panta e abrupta. Fiecare pas pe care il faci e un pretext de meditatie – de la baza pare un parcurs de nefacut, dar la fiecare metru iti apare in cale o piatra de ajutor, pe care sa calci, ca sa ajungi mai departe.

Send this to a friend