Calatorie

Zagreb. Un oras surprinzator

Zagreb. Un oras surprinzator

Aflat la intersectia rutelor ce leaga Coasta Adriaticii de Europa Centrala, pe dealurile Gradec şi Kaptol de la poalele Muntelui Medvednica, Zagreb, capitala romantica a Croatiei, este un oras plin de surprize. Ca orice capitala europeana, Zagrebul nu se limiteaza doar la cultura si arhitectura captivanta, caci vibratia strazii si peisajul uman sunt  o destinatie in sine.

Trei orase intr-unul

O plimbare aici te va duce in trei stari de spirit diferite: Orasul de Sus pastreaza atmosfera timpurilor trecute, cu coloratura imperiala, Orasul de Jos are aerul de capitala europena, in vreme ce Noul Zagreb e o declaratie in favoarea arhitecturii moderne. Desi funicularul ce uneste Orasul de Sus cu Orasul de Jos e cel mai mic din lume, ramane unul dintre cele mai frumoase. La acesta se adauga si celebrele tramvaie albastre, al caror sunet dau un farmec aparte unui loc lipsit de agitatie.

Un muzeu original

Orasul cu cel mai mare numar de muzee pe metru patrat este Zagrebul. Printre ele se numara Muzeul Mimara, ce detine una dintre cele mai valoroase colectii de arta din Europa, Muzeul Arheologic, Muzeul Etnografic si Galeria de Arta Naiva. Daca oriunde in lume poti sa vezi un muzeu de arta, doar in Zagreb exista Muzeul Relatiilor Destramate. Cei doi fondatori nu au stiut cum sa isi imparta bunurile la despartire, astfel ca le-au depozitat intr-o camera, iar de aici pana la ideea unui muzeu a fost doar un pas. In scurt timp au inceput sa apara tot felul de donatii, fiecare obiect fiind insotit de cate o poveste. De vizitat sau nu, acest muzeu atrage multi curiosi tocmai pentru ca este inedit.

Paradisul cinefililor

Un număr impresionant de festivaluri de film independente, printre care Animafest sau Festivalul de Film Fantastic, pot fi urmarite in fiecare an sub cerul instelat in mijlocul padurii Tuškanac. Orasul a oferit decorul unor filme celebre precum Sophie’s Choice, Fiddler on the Roof si The Trial.

O minune a naturii   

Daca te afli in Zagreb pentru cateva zile, nu poti sa ratezi Parcul National Lacurile Plitvice, primul parc național din sud-estul Europei inclus în UNESCO din 1949. Ce este atat de special la acest loc? La doar 2 ore de capitala Croatiei ai ocazia sa vezi 230 de kilometri pătraţi de pădure, 16 lacuri de un turcoaz ireal, 92 de cascade ce iti tai respiratia, peşteri şi poteci nesfârşite pentru drumeţie. Nu-ti trebuie decat energie si un echipament ca la carte. Fie ca mergi pe cararile din padurile dese, pe podurile de scanduri inguste, treci pe sub cascade sau cobori in pesteri, esti inconjurat de un decor de poveste.

In Zagreb vei regasi splendoarea unei cetati medievale si freamatul unui loc modern, plin de oameni ce se bucura de viata. Un oras in care cultura, arta, muzica si gastronomia sunt nelipsite, iar natura nealterata se afla la doar un pas distanta.

 

Send this to a friend