Editorial

Putini si buni

Putini si buni

Una dintre cele mai prestigioase reviste de business, INC. COM, facea, acum ceva timp, apologia echipelor mici si performante.

”Daca ne raportam la SixSigma, miza pe echipe mici a dus la rezultate imbunatatite, la comunicare mai buna, la moral ridicat si – surpriza – la clienti mai fericiti. Echipele mari, pe de alta parte, si-au dobandit reputatia de a fi mai ineficiente cand vine vorba despre efort colectiv, mai putin flexibile, mai putin coordinate si mai putin dedicate”.

Istoria, la randul ei, ne arata ca mai puternic decat factorul numeric, este factorul motivational, dar si acela care tine de calitatea oamenilor. Cu oameni putini, dar exceptionali, faci istorie.

In toate povestile de razboi, spectaculoase sunt situatiile in care inteligenta, strategia si curajul au facut dreptate echipelor mici, facandu-i pe cei multi sa piarda batalia, in ciuda anvergurii.

Experienta de viata de demonstreaza, din nou si din nou, ca nu tot ce e mare e si bun. Nu tot ce are un nume rasunator se dovedeste a fi si de calitate. Stiti povestea – in afara-i vopsit gardu’, inauntru leopardu’ ”.

Echipele mari si performante se fac cu – ghici – oameni mari si performanti. Noi suntem in permanenta in cautarea lor. As zice ca avem constant radarul setat pentru remarcabili – atit pentru cei al caror potential poate fi dezvoltat din interior, cat si pentru importul de competenti.

In piata joburilor insa, apar situatii in care oamenii mari sunt performeri doar pe hartie si caracter poate n-au avut niciodata. Si-atunci gandurile de marire pentru echipa se transforma in realitati dezarmante.

Daca resursa umana e marea provocare a deceniului, intr-o lume in care, oricum, un procent important din muncile de azi vor fi preluate in curand de roboti, ce-i de facut ?

“Daca vrei sa mergi repede, fa-o singur. Daca vrei sa ajungi departe, mergi impreuna”, zice o vorba citata des in discursuri TED, lasandu-te sa crezi ca esti la colt, pus musai sa alegi intre doua optiuni de egala importanta. Cotidianul insa iti da o a treia solutie – mergi repede, pentru a ajunge departe, cu echipe mici, pe care le maresti cu discernamint si oameni de calitate. Le poti avea pe amandoua, se pare, cu conditia ca echipa cu care defilezi sa fie exceptionala.

Sa se miste intr-un gand, sa dea tot, sa fie flexibila, inteligenta, anticipativa, fasneata, cu ambitie si cu dubla-energie. Renania a demonstrat in multe randuri ca se poate. Este probabil in destinul nostru sa facem lucuri mari, cu echipe mici. Ne asteapta o toamna plina, asa ca, in lipsa de trupe extinse, fie ca determinarea, inteligenta si energia buna  sa va fie aliati. Functioneaza nesmintit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend