Calatorie

Dublin-Limerick

Irlanda este cunoscuta ca un loc ideal pentru a face o excursie cu masina, traseul Dublin-Limerick fiind o alegere care ofera multe atractii ce merita explorate. Drumul poate fi parcurs in 2-3 ore fara opriri, in cea mai mare parte fiind autostrada. Cu toate astea, castelele, muzeele si peisajele pitoresti aflate la scurta distanta de drumul principal sunt un motiv bun pentru a prelungi calatoria.

 

Cai de top si o gradina renumita

La 60km de Dublin se afla The Irish National Stud’s Japanese Gardens. Acestea sunt renumite in intreaga lume și sunt considerate cele mai frumoase gradini de acest gen din Europa. Construite intre 1906-1910 de maestrul horticulor japonez Tassa Eida si de fiul sau Minoru, proiectul a avut ca obiectiv simbolizarea vietii unui om de la nastere pana la moarte. Herghelia aflata pe acelasi domeniu este recunoscuta pentru rasele de valoare pe care le-a dat lumii competitiilor de cai. Alaturi de acesta se afla si un muzeu unde poate fi vazuta istoria cailor de top crescuti acolo, cat si scheletul celui mai renumit cal din lume, Arkle (1957-1970).

Design si moda

Newbridge Silverware Museum of Style Icons din Kildare, aflat la 30 de minute de Dublin, este unul dintre cele mai importante atractii turistice din Irlanda cu intrarea libera. Acesta gazduieste colectii de rochii, costume si bijuterii ce au apartinut unor vedete precum Audrey Hepburn – cea mai mare colectie din lume, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Printesa Grace, Printesa Diana, Michael Jackson sau The Beatles. Pe langa vizitarea muzeului, de aici puteti achizitiona bijuterii, tacamuri si vesela.

Castelul Birr si Centrul Stiintei

Gradinile Castelului Birr gazduiesc o abundenta de plante rare. In cele 50 hectare ale domeniului se afla cel mai inalt gard viu din lume, peste 40 de copaci premiati, peste 2000 de specii de plante, precum și rauri, lacuri si cascade. Spre deosebire de multe familii ce au ocupat castelele din Irlanda timp de secole, familia Parsons, detinatoarea Castelului Birr, nu a fost bogata. Ei erau oameni de stiinta, fotografi si inventatori. Astfel ca, dincolo de gradinile impresionante, astronomia este cea mai mare atractie si totodata o surpriza a castelului. Telescopul aflat aici, construit in 1845, a fost cel mai mare telescop din lume timp de 75 de ani si este, probabil, cel mai mare instrument stiintific istoric care funcționeaza si astazi.

Killaloe si Ballina

Satele gemene Killaloe si Ballina se numara printre cele mai pitoresti atractii din Irlanda. Killaloe este cunoscut ca locul de nastere a lui Brian Boru, mare rege al Irlandei care a domnit o perioada de aici (1002 – 1014), transformand astfel locul in capitala Irlandei. Killaloe se afla pe raul Shannon si este conectat printr-un pod de Ballina.

Pe teritorul Irlandei vremea este mai capricioasa. Ploua si bate vantul destul de des, iar pe timp de vara sunt intre 15-22 grade, astfel ca este recomandat sa te echipezi cu incaltaminte si haine impermeabile. Si nu uita: in Irlanda se conduce pe partea dreapta, iar reflexele fiind mai lente, atentia trebuie sa fie sporita.

Send this to a friend