Editorial

Power to the people

Power to the people

In “Echipa de Echipe”, o carte aflata la intersectia intre biografic si leadership dobandit prin experienta de teren a razboiului din Afganistan, unul dintre cei mai straluciti strategi ai armatei americane, Stanley McChrystal, demonstreaza cum descentralizarea si responsabilitatile aditionale, alocate structurilor mici, duc la diferenta intre success si esec. El vorbeste, de asemenea, despre  “shared purpose”, despre cat e de important pentru oamenii unei structuri sa impartaseasca in mod autentic aceleasi valori, dar si despre “expertiza inversa” si cat de mult au de invatat generatiile una de la alta, dincolo de ierarhie. Fara sa intram in topicul atit de fragil al “luptei pentru pace”, un lucru merita retinut: ‘Lumea se schimbă mai repede ca niciodată și cel mai inteligent răspuns pe care îl pot da cei aflați la conducere este să acorde grupurilor mici libertatea de a experimenta și, în același timp, să-i stimuleze pe toți să împărtășească noutățile și cu ceilalți membri ai organizației.”

Urmand acelasi spirit al descentralizarii si al incurajarii initiativelor individuale, Renania a initiat in 2016 un proces similar.

Anul trecut, dupa trainingurile executive de la Renania Summer School, am ales cei mai documentati, implicati si plini de initiativa castigatori ai competitiei ce a urmat cursurilor de vara si-am creat “Echipa de Idei”. Initial un experiment, echipa de idei a devenit un alt mod de a cauta si gasi motivatia in munca de zi cu zi, o maniera de a oferi oamenilor ocazia de a se cunaste, stimula si inspira reciproc si de a face impreuna performanta pentru companie.

Modul lor de expresie, la care au avut acces deopotriva furnizori, clienti si colegi a fost platforma de social media. Prin rotatie, ea beneficiaza de coordonarea, unuia dintre membrii “Echipei de Idei”. Rezultatele primului trimestru, sub ghidajul lui Adi Molonfanean, au fost admirabile: vizibilitate, implicare a audientelor, crestere a atentiei pentru magazinul on line si pagina corporate.

Aceeasi mecanica a rotatiei responsabilitatilor a inceput sa fie aplicata la nivelul altor departamente. Din nou, pusi intr-o postura in care responsabilitatea si oportunitatile de cariera cereau mai mult de la ei, oamenii n-au incetat sa surprinda in mod pozitiv.

E si motivul pentru care, in 2017, declaram la Renania anul “Power to the people”. Nu, nu e vorba despre anarhie, ci despre libertatea de a face performanta pentru ca impartasesti cu cei din organizatia ta, aceleasi interese: preturire pentru industria safety pentru ca asta inseamna respect pentru viata, bucuria reala de a ajuta un client sa-si rezolve o problema, in timp ce tu faci un business bun, satisfactia de a face diferenta.

 

 

 

Send this to a friend