Sanatatea mentala este adeasea lasata pe un plan secundar, sau este complet ignorata.
In Romania in urma unui studiu efectuat de Eurostat s-a descoperit ca doar 1% din persoane ar suferi de depresie. Oficial tara noastra este cea mai putin deprimata tara din UE.
Dovada ca romanii au un nivel de psihoeducatie scazut este faptul ca foarte putine personae apeleaza la ajutor de specialitate, dar consumul de antidepresive a crescut considerabil.
Lipsa de informatii, rusinea, influenta negativa si prejudecatile celor din jur ne tin departe de terapie si de interactiunea cu specialistii.
Sanatatea psihica nu vine odata cu constietizarea unei probleme, ci dupa ore de terapie si ajutor de la cei din jur. Sanatatea mentala nu trebuie vazuta ca o destinatie, ci ca un proces.
Cum ne afecteaza viata de zi cu zi sanatatea mentala
Sanatatea mentala este influentata de mai multi factori cum ar fi:
- Factori sociali,
- Anturajul,
- Job-ul,
- Traumele din trecut,
- Perioadele dificile (ex. pierderea unei fiinte dragi).
Calitatea vietii este afectata direct de sanataea mentala:
Anxietatea ne tine departe de activitatile favorite. Aceasta poate duce la izolare si la pierderea increderii in sine si in cei dragi.
Depresia duce la inabilitatea de a realiza activitatile de zi cu zi, izolare, tulbulari ale somnului, dificultate de concentrare si chiar furie.
Burnout-ul este caracterizat prin epuizare, incluziv epuizare emotionala, incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile de la job, dar si sarcinile din viata personala
Desigur exista multe alte afectiuni ce duc la scaderea calitatii vietii: tulburarea bipolara, tulbularile de alimentatie, stresul post traumatic, psihozele etc.
Cum sa avem grija de sanatatea mentala
In primul rand este indicat sa apelam la ajutor de specalitate: terapia individuala sau grupurile de ajutor sunt cele mai bune si mai eficiente variante, aceste sedinte se pot face si online.
Mindfulness ajuta la constentizarea emotiilor, concentrarea pe momentul prezent si pe ce ne inconjoara.
Se bazeaza pe trei factori: intentie – alegerea de a-ti cultiva constientizarea, atentie – la senzatii, ganduri si present si atitudine.
Pe langa efectele benefice asupra fizicului sportul ajuta sanatatea mentala reducand semnificativ starile de anxietate.
Fie ca vorbim despre yoga, pictura sau pur si simplu petrecerea timpului afara reluarea activitatilor preferate aduce foarte multe beneficii: de la relaxare, la iesirea din rutina si deconectarea de la factorii de stres.
Ganduri bune
Avand grija de mintea noastra atentia si constentizarea factorilor din jur este mult mai ridicata. Astfel riscul de accidente de munca este redus si certitudinea ca fiecare va ajunge acasa in siguranta este crescuta.