Dezvoltare personala, News

Cum să faci față perioadei prin care trecem

Cum să faci față perioadei prin care trecem

După doi ani de pandemie când restricțiile au fost ridicate și viața părea că intră pe un făgaș normal, un alt eveniment ne-a tulburat normalitatea.

Războiul din Ucraina.

Factori noi de stres și anxietate

Anul 2022 este anul în care stresul și anxietatea ating noi nivele și noi forme.

Teama că acest război de la granița țării ar putea degenera, anunțurile Rusiei despre capacitatea lor nucleara, scumpirile accelerate, cantitatea mare de știri și informații au început să ne sufoce și să ne creeze stări de agitație, frică, nesiguranță și neîncredere.

Pe lângă războiul fizic, se dă și un război pe plan cibernetic, care nu face altceva decât să amplifice nivelul de frică anxietate și nesiguranță.

Valurile de fake news apărute atât în presa scrisă cât și în televiziuni induc oamenii în eroare ducând la calitatea redusă a somnului sau chiar la atacuri de panică în unele cazuri.

Este foarte important ca pe lângă sănătatea noastră fizică să avem grijă și de sănătatea noastră mentală.

Rezolvări

Din fericire aceste stări de anxietate și stres pot fi diminuate sau chiar anulate cu ajutorul unor ”echipamente de protecție” aflate la îndemâna oricui.

Aceste sentimente, de frică, stres, anxietate etc. sunt normale într-o situație de acest fel, iar intensitatea lor poate fi mai crescută datorită ultimilor doi ani în care vietile ne-au fost date peste cap și normalitatea părea departe, cu toate acestea trebuie să învățăm să le controlăm în momentul în care acestea apar.

Un prim pas este conștientizarea faptului că noi suntem bine, că vețile noastre se pot desfășura într-un mod normal și calm.

Chiar dacă acest lucru nu este tocmai ușor, trebuie sa ne bucurăm de ceea ce avem: de liniște, de cei dragi și de lucrurile mărunte ce ne fac fericiți. Pe lângă rutina de zi cu zi este indicat să facem și activitâți de relaxare cum ar fi meditația, sportul, ieșitul în natură, pictura să urmărim un film/serial sau să ascultăm muzică.

Discuțiile calme pot reduce considerabil stările anxioase făcând creierul să se concentreze asupra altor subiecte. Sportul și activitățile în natură este dovedit că reduc stresul, îmbunătățesc calitatea somnului, dar ajută și la menținerea sănătății fizice.

Practicarea hobby-urilor, sau a unor activități relaxante va fi mereu bine venită pentru sănătatea psihică. Aceste activități reprezintă o ”evadare” din rutina zilnică și o îndepărtate de la factorii de stres.

Evitarea fake news-urilor

După cum menționam mai sus fake news-urile sunt un principal factor care ne strica sănătatea mintală, chiar dacă poate nu suntem 100% conștienți de acest lucru.

Un incident recent este anunțul legat de creșterea prețului la combustibil. Știrea a împânzit internetul, oamenii s-au panicat și au blocat mai multe orașe în încercarea de a lua combustibil la preț mic.

De aceea este foarte important să trecem toate informațiile prin propriile filtre: să fim atenți la modul în care este scris sau prezentat un articol, la data publicării acestuia și la sursă.

În ceea ce privește știrile de pe social media, o atentie deosebită trebuie acordată paginii din care vine știrea, trebuie să verificăm: ce fel de postări mai are pagina, ce fel de oameni comentează și sunt abonați.

Dacă la acea postare sunt doar persoane ce aprobă conținutul acesteia, sau dacă numele persoanelor par ciudate este un semnal de alarmă și este recomandat să verificați știrea și pe alte pagini (pe paginile canalelor de știri avizate, pe Google etc).

Concluzie

În concluzie, este foarte important să avem grijă de sănătatea noastră psihică, să fim atenți la informații și să găsim lucrurile ce ne ajută cel mai mult.

Poate cel mai important, dacă simțim nevoia să apelăm la un specialist, terapia este un element cheie în cazul în care nu mai facem față evenimentelor din jur, sau din viața noastră.

Dacă vă simtiti copleșiți de știri, stabiliți un timp de petrecut la TV sau pe telefon, rămâneți informați, dar nu vă lăsați invadați de toate informațiile apărute.

Send this to a friend