Stil

Gradinarit cu stil

Gradinarit cu stil

Cand vine vorba de hobby-uri. Intr-o lume moderna in care majoritatea timpului este petrecut la birou si utilizarea tehnologiei este intensa, multi oameni considera gradinaritul antidotul perfect. Acesta reuseste sa ofere o experienta senzoriala speciala, prin conectarea cu pamantul si plantele. El e considerat o activitate terapeutica, ajutand la eliberarea stresului, o modalitate de a face exercitii fizice si o sursa de produse proaspete si sanatoase. Ce poate fi mai bun si  – la urma-urmei, mai accesibil – decat hrana produsa cu propriile maini? Iar partea buna este ca nu ai nevoie de o gradina mare. Chiar si cu putin spatiu si-un strop de experienta, gradinaritul aduce rezultate.

Siguranta pe primul loc


Fie ca esti la inceput sau esti expert la gradinarit, siguranta ar trebui sa fie o prioritate. Pentru prevenirea iritatiilor cauzate de pesticidele si bacterii, cat si a taieturilor, utilizeaza manusi dedicate. Vei gasi de la manusi tesute pe panza cu imprimeu floral si manusi de cauciuc, pana la manusi din spuma de latex cu tricotaje colorate. Chiar si cea mai mica taietura risca sa se dezvolte intr-o infectie majora atunci cand lucrezi cu pamantul cu neatentie. Sabotii, cizmele de cauciuc colorate sau bocancii te vor proteja si iti vor oferi comfort, iar gama de modele existente iti va da un aer cool. Atunci cand utilizezi substante chimice asigura-te ca urmezi instructiunile si etichetele de avertizare si foloseste ochelarii de protectie pentru a evita contactul cu ochii.

Unelte de baza


Pentru majoritatea activitatilor dedicate gradinaritului, achizitionarea unui set premium ce cuprinde o grebla, o lopata si o sapaliga sunt primul pas. Foarfeca telescopica tip bypass sau foarfeca cu acumulator pentru iarba si arbusti, te va ajuta sa ajungi in locurile mai putin accesibile. Pentru a avea grija de brazdele cu flori si legume, ghivecele cu plante si jardinierele cu flori, se recomanda pulverizatoarele manuale sau pompele de stropit. Sanatatea recoltei este importanta, atomizatorul fiind instrumentul cu ajutorul caruia pot fi dezinfectate si tratate recoltele si plantatiile de dimensiuni mici. Este important sa utilizezi uneltele de lucru si nu mainile atunci cand gradinaresti, deoarece obiectele ascutite sau resturile ingropate iti pot provaca rani.

Trenduri in gradina  

O gradina contemporana se caracterizeaza prin simplitate, aspectul minimalist migrand dinspre designul interior spre gradina anul acesta. Se recomanda alegerea a 3-5 soiuri de plante, grupate pe categorii si folosirea materialelor naturale pentru decor – lemn si piatra. Gradinarii cauta anul acesta plante puternice care sa reziste temperaturilor extreme. Conform Fleuroselect, 2017 este anul carciumaresei (Zinnia elegans) si a fasolei. Cactusii sunt, de asemenea, in trend. De toate formele, marimile si culorile, acestia rezista mult timp insa ingrijirea lor necesita atentie. Este important sa fie udati rar, la 2 saptamani si sa stea la soare. Cum nevoia de natura creste pe zi ce trece, gradinile verticale sunt o solutie preferata tot mai mult, atat pentru interior cat si exterior.

App-ul de gradinarit      


Bogatia recoltei depinde de tehnicile de plantare, astfel ca un must-have este aplicatia de gradinarit. Gardroid este una dintre acestea. Ea cuprinde majoritatea legumelor si descrie amanunte de semanare si plantare, cat si lunile potrivite pentru cultivarea lor. Poti sa iti planifici plantarile, iar aplicatia te atentioneaza cand plantele au nevoie de apa, cand trebuie sa le replantezi si cand sa le recoltezi. Alte aplicatii pe care le poti incerca sunt: Yum Garden, Life sau Garden Compass. Aceasta din urma iti ofera un feedback personalizat de la expertii horticultori din lume.

Send this to a friend