News

Elogiu gandirii creative via Cannes Lions

Elogiu gandirii creative via Cannes Lions

Poate creativitatea sa schimbe lumea? Acesta a fost headline-ul unuia dintre seminarile de la festivalul Cannes Lions de anul acesta iar dupa 8 zile de seminarii ce au avut in prim plan creativitatea, se poate spune ca raspunsul este clar da. Ideile marete sunt combustibilul progresului, iar creativitatea este combustibilul schimbarii. Creativitatea ne scoate la lumina umanitatea si ne ajuta sa ne formam noi ganduri, sa punem intrebari si sa ne dezvoltam. Fara creativitate lumea nu ar arata asa astazi. Gandirea creativa este esentiala in viata deoarece este adaptativa. Daca oamenii nu ar fi gasit solutii care sa ne faca viata mai usoara, probabil am fi trait si astazi in pesteri.

De ce este importanta creativitatea

Cand ne gandim la creativitate, ne gandim la evolutie, progres, inovatie, frumusete. Ganditi-va ca un singur click e suficient pentru a ne conecta cu oameni din toate colturile lumii si putem avea acces la miliarde de informatii – iar acest lucru a devenit deja ceva banal daca ne uitam la progresul tehnologiei. Anul acesta am vazut la Festivalul International de Creativitate Cannes Lions de la roboti capabili sa isi dezvolte o personalitate diferite in functie de utilizator (Olly) la ochelari VR cu ajutorul carora puteai sa vezi interiorul inimii. Urmarind evolutia umanitatii vedem ca ea a depins in mod fundamental de gandirea creativa. Simplu spus, creativitatea este un mod de a face lucrurile sa evolueze. Totodata, asa cum Christine Lagarde a spus in prezentarea sa, “creativitatea reprezinta abilitatea de a nu te supune normelor, de a te razgandi si a propune alternative noi pentru evitarea haosului”. O alta abordare a creativitatii vine din partea neuroscientistului Beau Lotto ce vede creativitatea ca o forma de modestie si curaj; “Creativitatea incepe cu modestia, cu acceptarea faptului ca nu stii si expunerea la incertitudine.” Desi majoritatea institutiilor educationale si organizatiile valorizeaza inteligenta mai mult decat creativitatea, aceasta din urma este un predictor mai bun al succesului in viata. Inteligenta este mai usor de indentificat si cuantificat motiv pentru care studiile o arata ca fiind cea mai importanta. Chiar si asa, ideile prezentate an de an la festivalurile de creativitate si saloanele de inventii arata ca plusul de valoare este dat de gandirea creativa.

Procesul creativ

Desi nu pare, majoritatea oamenilor considerandu-i pe creativi niste artisti cu capul in nori, rezolvarea creativa a problemelor necesita structura, atentie si disciplina. Este nevoie de rigurozitate, insa nu de rigiditate. Combinarea gandirii convergente cu cea divergenta contribuie cel mai mult la aparitia ideilor remarcabile. “Cele mai bune idei se nasc in zilele noastre din multidisciplinaritate, la intersectia dintre arta si stiinta.” a spus Adam Horowitz de la MIT Media Lab care a prezentat mecanismele biologice ce contribuie la aparitia ideilor creative.  “Cei care rezolva problemele in mod creativ sunt capabili sa conecteze arii de expertiza diferite si sa translateze solutiile intre domenii care aparent nu au nicio legatura.”, a adaugat acesta. Vestea buna este ca gandirea creativa poate fi invatata. Potentialul creativ se afla in fiecare om, iar dezvoltarea unor abilitati noi si practicarea unor hobby-urilor diversificate reprezinta un prim pas pentru dezvoltarea unor noi retele neuronale care sa activeze gandirea creativa.

De ce au nevoie liderii de creativitate

Atunci cand ai in fata cel mai dificil brief din lume, acela de a face pace in vreme de razboi, “armele” creativitatii sunt de ajutor. Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei a vorbit despre dificultatile intampinate si lectiile invatate in urma razboiului civil din Columbia. Concluzia sa? “Este mai usor sa faci pace decat razboi.” In calitate de lider ai nevoie de abilitati care sa te ajute sa gandesti strategii care sa conduca la cele mai bune rezultate. In acest context, creativitatea este de baza. Fara idei noi nu poti obtine rezultate noi, iar gandirea creativa te ajuta cel mai mult sa profiti de oportunitati si sa fi deschis catre modalitati noi si inovative de rezolvare a problemelor. Asa cum spunea si Einstein, nu poti rezolva o problema cu aceiasi minte care a creat-o. Gandirea creativa iti ofera solutii. In context organizational, un alt aspect important este legat de capacitatea liderului de a stimula si incuraja gandirea creativa a celor pe care ii conduce. Prin implicarea intregii echipe in procesul gandirii creativ va fi creat un mediu mai unit, va exista un sentiment de ownership si focusul va fi pe dezvoltare.

Aproape toti cei prezenti anul acesta la Cannes Lions ocupa functii importante in companii de succes din intreaga lume. Toti elogiaza creativitatea ca forta de a binelui, a schimbarii si a evolutiei. De la ei avem de invatat.

 

Send this to a friend