News, Uncategorized

Un viitor curat incepe cu tine

Un viitor curat incepe cu tine

Ce inseamna sustenabilitatea?

“Sustenabilitatea este capacitatea de a exista si de a dezvolta fara a epuiza resursele naturale pentru viitor. Organizatia Natiunilor Unite a definit dezvoltarea durabila in Raportul Brundtland ca fiind o dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Presupune ca resursele sunt finite si, prin urmare, ar trebui folosite in mod conservator si atent pentru a se asigura ca sunt suficiente pentru generatiile viitoare, fara a scadea calitatea vietii actuale. O societate durabila trebuie sa fie responsabila social, concentrandu-se pe protectia mediului si echilibrul dinamic in sistemele umane si naturale.” (https://www.twi-global.com/locations/romania/ce-facem/intrebari-frecvente-faq/ce-este-sustenabilitatea)

Pilonii Sustenabilitatii

Primul pilon se refera la protectia mediului, reducerea amprentei de carbon din toate ariile si administrarea resurselor de apa.

Al doilea pilon se refera la dezvoltarea sociala. De exemplu modul in care o companie isi trateaza angajatii si partenerii.

Acest lucru este considerat sustenabil pentru ca reduce nivelul de stres asupra oamenilor.

Al treilea pilon  are in vedere componenta economica: daca sustenabilitatea este aplicata corespunzator acesata va avea un impact pozitiv asupra economiei.

Mecanismele prin care se produce izolarea economica in contextul „neatentiei” la sustenabilitate pot fi:

  • Crearea de noi bariere comerciale. Natiunile cu agende puternice de sustenabilitate sunt mai predispuse sa impuna tarife sau restrictii comerciale impotriva produselor sau serviciilor care provin din natiuni cu standarde de sustenabilitate laxe.
  • Daune privind investirea. Investitorii cu viziune globala iau in considerare indexul de sustenabilitate inainte de a lua decizii de investitii.
  • Daune reputationale. In era informatiei, reputatia unei tari conteaza.
  • Dependenta toxica de industrii invechite. Apatia fata de politicile durabile coincide adesea cu o dependenta excesiva de industrii care pot deveni depasite sau mai putin profitabile in viitor.  (https://www.hotnews.ro/stiri-innova_lab-26712744-despre-sustenabilitate-romania-vorbeste-soapta.htm)

Fiecare gest conteaza

Chiar daca Romania este codasa stilului de viata sustenabil: fie ca vorbim de companii, personae fizice sau chiar legi, fiecare persoana poate sa aduca mai aproape un viiror mai curat.

Iata cateva gesturi simple ce pot face diferenta:

  • Stinge lumina in incaperile in care nu stai (utilizeaza becuri LED),
  • Cand speli vasele, te speli pe maini sau pe dinti opreste apa cand nu o folosesti,
  • Sorteaza si recicleaza deseurile,
  • Cumpara produse eco-friendly,
  • Sustine actiunile de plantare,
  • Doneza, nu arunca hainele ce nu le mai porti si sunt in stare buna.

Send this to a friend