Filme

Dunkirk

Dunkirk

Filmul Dunkirk prezinta operatiunea militara britanica de salvarea a 300.000 de soldati ai Aliatilor blocati in port si inconjurati de trupele germane in timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Scris si regizat de Christopher Nolan, filmul este un action thriller ce aduce in prim plan povestea operatiunii Dynamo, expusa pe trei laturi temporale diferite  – o zi, o saptamana si o ora dupa cum se desfasoara actiunea in aer, pe apa sau pe uscat – toate actiunile incheindu-se in acelasi timp.

400.000 de soldati britanici asteptau pe coasta Atlanticului evacuarea spre casa. Planul lui Churchill era sa scoata de acolo 30-35.000. In realitate, au reusit sa scape 338.000. S-ar zice ca a fost o victorie, dar in termeni de razboi a fost mai degraba o supravietuire. Totul este un crescendo si o tensiune in film iar acest lucru este dat de coloana sonora impresionanta. Presiunea timpului, trairile personajelor, magnitudinea razboiului, totul este in muzica. Mii de soldati, avioane, barci, frig si ticaitul ceasului in asteptarea salvarii. Atunci cand moartea isi alege un punct pe harta, iar tu te afli in acel punct, tot ce iti mai ramane este speranta.

Soldatii asteptau in mai 1940 o minune, iar ea s-a implinit. Dunkirk este un film care nu se vede, se traieste.

Send this to a friend