Calatorie

Matterhorn – muntele simbol

Matterhorn – muntele simbol

Situat langa Zermatt, la granita dintre Italia si in Alpii, Matterhorn (Cervino – pentru italieni) aflat la 4.478 m este unul dintre cei mai vestiti si deosebiti munti din lume. Acest lucru ce se datoreaza atat formei sale de piramida perfecta cat si faptului ca e cel mai dificil, mai greu si periculos varf de cucerit din Europa si pe locul 7 ca dificultate din lume.

Orasul unde masinile au interzis

La poalele muntelui Matterhorn se afla statiunea Zermatt, singura statiune din Europa care din anul 1947 nu mai permite accesul masinilor pentru a mentine aerul nepoluat si a permite turistilor sa se plimbe in voie in timp ce admira peisajul. Daca mergi cu masina poti in ajungi in Zermatt dintr-un sat mic din Valea Mattertal, Tasch, unde esti obligat sa-ti lasi autoturismul si sa iei un tren electric care in doar 12 minute te duc la poalele Matterhornului. In Zermatt totul este ca acum peste 100 de ani. Sunt case de lemn, cu muscate la ferestre, liniste si o atmosfera pitoreasca. Cu mult timp in urma a fost un sat de ciobani, cu oameni simpli obisnuiti sa traiasca izolati in creierul muntilor. Totul s-a schimbat o data cu interesul alpinistilor pentru acest colt de lume, iar cand muntele Matterhorn a fost pentru prima data cucerit,  Zermatt a intrat definitiv in circuitul turistic european si mondial.

 

Cel mai inalt teleferic

Chiar daca muntele este dificil de cucerit pentru multi alpinisti profesionisti, chiar si oamenii de rand pot ajunge sa il vada de aproape. In Zermatt exista cel mai inalt teleferic din Europa, Klein Matterhorn, aflat la 3.883 de metri altitudine, de unde pot fi vazute varfurile inzapezite ale alpilor italieni, elvetieni si francezi.

Ski si drumetii

Zermatt este statiunea de ski aflata la cea mai inalta altitudine din Europa si se poate schia pe toata durata anului, avand la dispozitie 310 de kilometrii de partii interconectate. Domeniul schiabil amenajat in Zermatt cuprinde trei zone: Rothorn, Gornergrat si Matterhorn Glacier Paradise.
Pentru cei care nu sunt amatori de ski, satul de poveste cu stradute pietruite, trasuri si vehicole electrice ofera alternative de plimbare indiferent de varsta si conditie fizica.

 

Cat de sus poti ajunge?

Pentru ca muntele si inaltimea reprezinta principal atractie in acest colt al Elvetiei, exista trei trasee ce nu ar trebui ratate o data ajuns in Zermatt:

Klein Matterhorn (3.883 m) telefericul care ajunge la Paradisul de gheata Matterhorn.
Gornergrat,  trenul cu cremaliera ce ajunge in 25 de minute pe culmile Gornergrat, la 3.089 m.
Sunnegga, se ajunge cu un funicular, pana la 2288 m altitudine, unde este o terasa cu panorama spre Matterhorn si alte creste inzapezite.

Pentru multi Matterhorn este cunoscut chiar daca nu au auzit de el. Asta pentru ca incepand din 1960 Matterhorn este simbolul ciocolatei Toblerone.

 

Send this to a friend