Stil

Texturi si culori

Texturi si culori

Linia, forma, textura

Textura și culoarea sunt primele elemente care ne atrag la orice piesă de îmbrăcăminte. Creatorii de modă sunt perfect conștienți de faptul că, în magazin, cumpărătorii sunt mai întâi atrași de culoarea unui obiect vestimentar, și imediat după întind mâna să simtă materialul. Acesta este primul contact pe care îl avem cu tot ceea ce purtăm: întâi vizual, culoarea, și apoi tactil, textura.

Tot acestea sunt, desigur, primele lucruri care sunt remarcate și de către cei din jur, odată ce am ”ansamblat” o ținută. Cele două elemente se îmbină și contrabalansează – de multe ori definesc un outfit.

Culoarea este un factor absolut decisiv în aproape tot ce achiziționăm, nu doar pentru haine. Dacă nu ați lipsit la lecțiile de bază despre fizica optică, știți ca o culoare este de fapt o reflexie a luminii. Textura unui obiect influențează această reflexie, de aceea combinațiile dintre cele două sunt importante.

Culorile au trei caracteristici: nuanța (cele principale: roșu, oranj, galben, verde, albastru, violet), tonul (cantitatea de negru dintr-o culoare, sau cât de închisă / deschisă este) și puritatea (cât de intensă / saturată este). Aceste trei elemente împreună definesc orice culoare. Tonalitățile, însă, sunt poate cele mai importante. Pentru că de acolo se crează contrast – și deci efectul vizual.

Variațiile de tonalități între elementele unei ținute sunt cele definitorii pentru aceasta:

Hainele în culori predominant deschise (alb, roziu, crem) combinate cu mici zone foarte închise creează o ținută curajoasă, stimulentă, veselă – potrivită pentru prima parte a zilei, un prânz cu un client, sau o întâlnire în care doriți să inspirați o autoritate prietenoasă.

O ținută majoritar cu tonalitate medie (un gri neutru, un albastru șters) și zone de contrast de ton forte închis (bleumarin, negru), proiectează putere, masculinitate, abundență – potrivită pentru o ședință serioasă sau ocazie sobră.

Hainele predominant închise la culoare, cu zone restrânse de contrast deschise alcătuiesc ținute formale, ușor dramatice, care impun respect. Sunt potrivite pentru seară, ocazii speciale, cadre oficiale.

Ținutele alcătuite (aproape) exclusiv din culori foarte deschise sunt delicate, feminine, relaxate. Se pretează vacanțelor, după-amiezilor petrecute cu prietenii, și sezonului cald.

O îmbinare de haine doar din zona tonurilor medii (pământiu, gri, oranj sau verde șters) va crea un outfit pasiv, rezervat, visător. O astfel de combinație este potrivită evenimentelor zilnice, normale: mers la cumparături, o zi ca oricare alta la birou, o programare la stomatolog.

Negrul și culorile care îl conțin în abundență folosite în garderobă exclusiv, vor crea, desigur, o ținută ori depresivă ori extraordinar de formală – în funcție de contextul în care sunt purtate.

Probabil orice doamnă știe că ”albul îngrașă” și ”negrul slăbește”. Da, tonalitatea unei culori crează iluzii optice. Conștientizând aceste lucruri, putem contrabalansa forma corpului, astfel încât ținuta să o avantajeze. O bluză albă cu fustă neagră va crea un cu totul alt efect decât o bluză neagră cu o fustă albă. Țineți cont de ce părți ale corpului vreți să evidențiati / ascundeți când alegeți culoarea unei piese de îmbrăcăminte.

Contrastele puternice într-o anumită zonă vor atrage atenția spre aceasta. De exemplu, un guler alb pe o cămașă neagră va încadra și atrage privirile spre fața purtătorului. Totodată, texturile pot fi ajutate de tonalitatea unei culori. După cum ziceam în numărul trecut, texturilematerialelor crează volum – iar acesta poate fi contrabalansat de culoare: o împletitură pufoasă va părea mai puțin voluminoasă în nuanțe închise.

”Furând” câte puțină teorie din cărțile designerilor vestimentari, putem să ne controlăm mai bine ținuta. Prin textură și culoare adaptăm ținuta în funcție de ocazie, și mai ales de propriul corp. Data viitoare când ești tentat să cumperi aceeași bluză în toate culorile, gândește-te mai întâi la tonul și intensitatea ei, în ce combinații o poți purta și în ce context social. Cu puțină extra informație, poți lua deciziile informat și economisi prin a achiziționa doar ce ți se potrivește.

Send this to a friend