News, Renania Insight

Securitatea si Sanatatea la locul de munca

Securitatea si Sanatatea la locul de munca

„Ziua mondiala a Securitatii si Sanatatii la locul de Munca” este in data de 28 Aprilie, fiind stabilita inca din anul 1919.

Din anul 1996 ziua de 28 aprilie este si Ziua Internationala de Comemorare a lucratorilor accidentati si decedati in munca.

Organizatia Internationala a Muncii estimeaza ca:

  • Anual, peste 313 milioane de lucratori sufera accidente urmate de incapacitate temporara de munca;
  • Se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de imbolnaviri profesionale;
  • In urma accidentelor de munca, cat si a practicilor incorecte de munca, se estimeaza ca in fiecare an se produc peste 2,3 milioane de decese; o cifra alarmanta, aceasta fiind comparabila cu numarul de victime dintr-un razboi.

Pe baza acestor estimari ale, se apreciaza ca in fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Zilnic, aproximativ 860.000 lucratori sufera o vatamare la locul de munca.

Declararea zilei SSM are scopul promovarii unei culturi de prevenire in domeniul securitatii si sanatatii, la nivel mondial, care implica toate partile interesate.

Safety in ADN

Stiati ca:

Inceputurile protectiei muncii in Romania au aparut la sfarsitul secolului XIX, evoluand in stransa legatura cu dezvoltarea industriala.

Primele referiri le gasim in “Legea sanitara”  aprobata in 1874 care reglementa aspecte de sanatate in munca.

In 1894 a aparut primul act normativ in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Regulamentul pentru industriile insalubre”, care cuprindea dispozitii obligatorii privind munca femeilor si a tinerilor, prevenirea imbolnavirilor profesionale si a accidentelor de munca.

Intre anii 1920 si 1940, este infiintat Serviciul de Igiena Industriala”. Acesta se ocupa de aplicarea masurilor de prevenirea a accidentelor de munca si a bolilor profesionale, acest organism functionand in cadrul Casei Centrale a Asigurarilor Sociale
In 1949 a fost infiintat Consiliul pentru Protectia Muncii”, din subordinea Ministerului Muncii si Prevederilor Sociale, organism care cuprindea reprezentanti ai Confederatiei Generale a Muncii, ai Consiliului de Stat al Planificarii, ai Ministerului Invatamantului si responsabili cu protectia muncii.

In 1965 a fost promulgata Legea nr.5/1965 cu privire la protectia muncii. Act normativ foarte important la momentul respectiv, reusind prin efectele ei, sa se apropie de standardele europene in materie, sa contureze cadrul organizatoric si legislativ necesar derularii activitatii de productie in conditii de securitate si sanatate in munca.
In 1966 a fost organizat Comitetul de Stat pentru Protectia Muncii”, organism independent al statului, organizat pe doua niveluri: central si teritorial.

Anul 1990

Din anul 1990 s-au intreprins masuri pentru revizuirea reglementarilor din domeniul protectiei muncii pentru a crea un nou sistem legislativ al carui principiu fundamental sa fie armonizarea cu prevederile directivelor Uniunii Europene, cu cele ale conventiilor si recomandarilor Organizatiei Internationale a Muncii.

Tot in anul 1990 a fost reproiectata structura organizatorica si functionala a institutiei protectiei muncii, aceasta fiind integrata in cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Prin transpunerea Directivei Cadru (89/391/CEE) in Legea nr.90/1996 a Protectiei Muncii, republicata, si in Normele Generale de Protectie a Muncii au fost preluate principiile prevenirii, precum si o serie de masuri care vizau imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca. Legea 90/1996 si normele metodologice de aplicare a acesteia, au reglementat, pe o perioada de 10 ani, cadrul organizatoric al protectiei muncii si atributiile organismelor statului privind coordonarea si controlul acestei activitati.

Aderarea la Uniunea Europeana

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania a fost nevoita sa transpuna prevederile directivelor europene din domeniul securitatii si sanatatii in munca. astfel la data de 1 octombrie 2006 a fost data Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca ce abroga integral Legea nr. 90/1996. Normele metodologice de aplicare ale acestei legi, Normele Generale de Protectie a Muncii si normele specifice de securitate a muncii. Odata cu promulgarea Legii nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca termenul de „Protectia muncii” se inlocuieste cu notiunea de „Securitate si sanatate in munca.

Sfaturi pentru siguranta

In saptamana sigurantei (22 – 28 aprilie) pe paginile de socializare Renania au fost postate o serie ce clipuri cu sfaturi pentru siguranta la locul de munca si nu numai:

https://www.facebook.com/renaniatrade

https://www.instagram.com/renaniatrade/

https://www.linkedin.com/company/renania-trade-srl/

Send this to a friend