„Soarta omului este mereu în mâinile lui”
Asa suna un vechi proverb romanesc. Este limpede ca mainile sunt printre cele mai importante organe ale omului, organe fara de care viata ar fi mult mai grea.
Dar avem, oare, suficienta grija de ele?
Sunt multe pericole de care trebuie sa ne protejam si tot atatea recomandari si metode.
Pericolul din bucatarie
Fie ca avem ca hobby gatitul, fie ca experimentam din cand in cand sau poate gatim pentru cei dragi zilnic, adesea intram in contact cu vase sau suprafete fierbinti. Cu siguranta, cam tuturor ni s-a intamplat sa experimentam o arsura. Pe langa durerea cauzata de leziune, poate ca vindecarea a durat mai mult decat ne-am asteptat sau poate chiar am avut nevoie de ingrijiri medicale.
La ce ne expunem, de fapt?
Un studiu american arata ca arsurile se afla in top 5 tipuri de accidente casnice ce trebuies tratate in spital. Dintre acestea, un procent de aproximativ 0,5% sunt fatale.
Ca si distributie la nivelul corpului, arsurile la nivelul mainilor apar intr-o proportie mult mai mare mai mare versus orice alta zona. Pierderea functionala a mainilor este estimat ca ar constitui pana 57% dintre toate toate cazurile de pierdere a functiilor importante la nivel uman.
Rata de supravietuire in urma arsurilor la nivelul mainilor a crescut semnificativ in ultimii 10 ani. Cu toate acestea, acest tip de incident ramane, in continuare, un factor ce determina in multe cazuri apelarea serviciilor de urgenta, zile de spitalizare, proceduri chirurgicale multiple sau chiar cazuri severe de sepsis, incompatibile cu viata.
Exista solutii?
Desigur. Insa nu toate sunt la fel.
Vi s-a intamplat sa achizitionati din comert (poate chiar de la un targ de suveniruri) o manusa sau mitena „pentru cuptor”, viu-colorata, eventual asortata cu un sort de bucatarie care v-a dezamagit de la prima folosire pentru ca s-a topit la contactul cu tava fierbinte?
Acest lucru s-a intamplat pentru ca manusa achizitionata nu era un produs certificat ca echipament individual de protectie, fiind mai de graba un produs decorativ decat util.
Manusile de protectie termica certificate, in schimb, sunt cu adevarat create pentru a proteja in mod eficient mainile utilizatorului de expunerea la temperaturi inalte. Exista, conform legislatiei, mai multe nivele de protectia iar in documentatia produsului sunt mentionate testele efectuate si riscurile acoperite.
Noi la Renania cercetam domeniul echipamentelor individuale de protectie de peste 20 de ani si recomandarea noasta este sa folositi doar produse certificate.
Cum stiu daca produsul achizitionat este unul certificat?
In primul rand va recomandam sa alegeti surse de incredere. Apoi, trebuie sa cautam marcajul CE pe produs si sa solicitam documentatia produsului. Pentru echipamentele individuale de protectie, documentatia obligatorie este formata din: instructiuni de utilizare, fisa tehnica si declaratia de conformitate – comerciantul avand obligatia sa vi le puna la dispozitie in mod gratuit in varianta in limba romana.
Recomandarea noastra
Am selectat doua produse din gama noastra, pe care le puteti folosi cu incredere la punerea in practica a celor mai savuroase sau indraznete retete culinare.
- Prima noastra recomandare este manusa Mercur, de inalta performanta, potrivita pentru manipularea obiectelor fierbinti, avand o rezistenta de pana la 3500 C. Avantajul acestei manusi este ca o puteti folosi si ca manusa anti-taiere, fiind certificata si in acest scop. In plus este confectionata dintr-un kevlar subtire ce permite un simt tactil foarte bun. Puteti afla mai multe detalii si o puteti cumpara aici: https://bit.ly/33N8bpQ
- Al doilea produs pe care vi-l recomandam pentru manipularea obiectelor fierbinti in bucatarie este manusa Strong din fibre mixte tricotate. Si aceasta include un nivel bun de protectie la taiere, putand fi utilizata si la operatiuni de tocare a unor ingrediente. Ambele varianta va confera un nivel de dexteritate net superior fata de mitenele clasice disponibile in piata. Puteti afla mai multe detalii si o puteti cumpara aici: https://bit.ly/2UHaSX7
Rasfoiti cu incredere paginile magazinului nostru online pentru alte variante de produse pentru linistea si protectia dumneavoastra.
Revenim, in curand cu alte sfaturi cu privire la cum sa ne protejam eficient, in orice situatie. Pana atunci, nu uitati sa aplicati regula: SAFETY FIRST oriunde si oricand!
Resurse:
https://www.woundsresearch.com/article/1179
https://www.safewise.com/blog/household-accidents/
https://www.cdc.gov/injury/wisqars/pdf//leading_causes_of_nonfatal_injury_2017-508.pdf