Editorial

Pretul Pionieratului

Pretul Pionieratului

Cu inteligenta artificiala care a batut la usa si a facut primul pas in casa, incepand sa inlocuiasca joburi, sa dea solutii, consultanta si sugestii de mare acuratete in domenii atit de diverse, de la avocatura la medicina, mentalitatea de pionier, la nivelul fiecaruia dintre noi, a devenit fundamentala.

Nu avem inca instinct pentru asta? Trebuie sa-l cultivam cu orice pret, daca vrem sa fim pe valul timpului si nu maturati de el.

Este foarte util, din aceasta perspectiva, un studiu realizat de Result in colaborare cu un psiholog, pe un esantion relevant de 1800 angajati romani, despre “Impactul digitalizării” asupra profilului cultural al angajaților români.

Studiul a ilustrat ca marile probleme sunt cantonarea in zona de confort, trasul de timp, discutiile de tip gossip si resemnarea, gandul ca sunt depasiti de vremuri.

Niciodata nu e prea tarziu, insa, sa-ti cresti “celule” si o mentalitate de pionier. In teorie, Tolstoi avea dreptate: “Toți vor să schimbe lumea, dar nimeni nu vrea să se schimbe pe sine”. In realitate, daca iesi de pe pilot automat, daca iti faci examen de constiinta zilnic, intrebandu-te ce e de facut ca s-aduci la viata cea mai buna versiune a ta raportat la lumea in care traiesti, reusesti cu fiecare pas sa practici reinventarea.

Manechinele isi educa trupul si traiesc dupa principiul “trebuie sa ma ridic de la masa cu o usoara senzatie de foame”. Pe acelasi model, trebuie sa asimilam disconfortul de a genera moduri noi de a functiona, de a gandi si de a actiona, caci disconfortul are si atribute pozitive. De multe ori e semnul ca suntem pe drumul cel bun. E exact senzatia ca esti in necunoscut, ca experimentezi fara sa ai certitudinea rezultatului, ca poti inclusiv gresi, dar ca prin reprize succesive de “error and trial”, de “am cazut si ma ridic”, deschizi teritorii noi, pe care le iei in posesie, caci ale tale sunt.

Ce inseamna pionierat? Inseamna sa iesi din conform, fara sa te arunci orbeste in gol, sa pui experienta si intuitia sa faca treaba impreuna, cu riscul ca asta e ceva ce n-ai mai incercat pana acum. Si pentru ca lumea se schimba cu sau fara permisiunea ta, trebuie sa te schimbi pe tine insuti, incepand de azi. Maine s-ar putea sa fie deja tarziu.

 

Send this to a friend