Mulțumirea de sine nu vine din suma pe care o câștigi, și nici din atitudinea șefului față de tine. Ea vine, pur și simplu, din atitudinea ta.
Cel mai mare obstacol în calea propriei tale fericiri este credința ta că ești un prizonier al circumstanțelor, că nu ai alternativă, că ești neputincios în fața lucrurilor care ți se întâmplă. Iar adevărul este că ne creem singuri experiențele. Iată câteva sfaturi care să te ajute în a-ți construi o experiență pozitivă.
Evită termenii ”rău” și ”bun”. Când se întâmplă ceva neplăcut sau ai făcut o greșeală, ia atitudine și îndreaptă situația, fără să judeci. Păstrează-ți calmul și seninătatea, conștientizează problema și ia-o ca atare.
Din același punct de vedere, nu arunca vina pe alții. Vei pierde o grămadă de energie și timp încercând să te dezvinovățești, și-ți vei căuta scuze. Ceea ce nu aduce nicio rezolvare. În schimb, dacă accepți pe deplin ideea că nu există ceva ”rău” și te focusezi pe rezultatul final, te vei simti mult mai bine.
Lasă trecutul în urmă. Nu reține un argument de săptămâna trecută cu un coleg. Exersează conștient să lași lucrurile să treacă – într-un final, îți va deveni natural. Niciodată nu fi gelos pe succesul altcuiva. În univers nu există o cantitate limitată de succes, iar când cineva ia din ea, nu mai rămâne și pentru tine. Ce i s-a întâmplat persoanei pe care o invidiezi acum, ți se poate întâmpla și ție în viitor, poate pe un alt post sau alături de o altă companie. Și atunci, vei dori ca oamenii să se bucure sincer pentru tine.
Câteodată, avem fantezii cu acel loc de muncă ideal, unde toată lumea este în armonie perfectă, rezultatul muncii tale aduce pace universală în lume, ești plătit substanțial, și mai și ajungi la timp mereu la cină și serbările copiilor. Visele sunt minunate, însă există un avertisment: acel job nu există – fiecare vine cu provocări și compromisuri. Găsește acea pasiune a slujbei ideale în tine, că în loc să irosești energie blamând șeful / compania / poziția actuală că nu ți-o oferă. Identifică lucrurile bune pe care le faci zi de zi și privește-le dintr-o altă perspectivă: astfel, un agent de vânzări de echipamente de protecție nu vinde bocanci și căști, ci salvează viețile a mii de muncitori, pe zeci de șantiere, zilnic.
Privește în perspectivă: ce te ținea treaz acum 10 ani și cât de puerile par acele gânduri acum? Peste alți 10 ani, lucrurile care te frământă astăzi vor mai avea vreun sens? Chiar și pe termen scurt, mailul care îți dă bătăi de cap azi, nu va conta săptămâna viitoare. Privește lucrurile cu detașare și get it done!
Nu-ți condiționa fericirea. Majoritatea aplică un model de ”când / atunci” în privința împlinirilor. ”Când voi câștiga x pe lună, voi fi mulțumit,” ”când obțin promoția, totul va fi bine”. Asta nu există: la fiecare prag atins, automat vei dori să ajungi la următorul. Nu există un punct fix de care să treci și brusc să-ți găsești fericirea. Ea trebuie să vină din lucrurile zilnice pe care le faci până să ajungi acolo.
De aceea, drumul este mult mai important decât destinația. Rezultatul este, de multe ori, înafara puterii noastre de control. De aceea, investește în proces mai mult decât în rezultat – ca să nu cazi în capcana dezamăgirilor.
Poate cel mai important lucru este să ții cont de ceilalți oameni. Fericirea nu este ceva ce obții tu pentru tine, ci se împarte și multiplică într-un mediu social. Chiar și în America corporatistă, unde mentalitatea pare să fie ”fiecare pentru el”, cei împliniți nu reușesc singuri. Singur, poate ai să faci mai mulți bani sau vei urca mai repede în ierarhie călcând pe capete. Insă cei cu adevărați fericiți, oamenii cu succese reale, care se bucură de ele – aceștia nu sunt niciodată singuri.
Desigur, fericirea e un concept abstract, imposibil de măsurat. Iar un om fericit nu e cel care dansează toată ziua și fredonează melodii vesele prin birou. Iar cu toate îndemnurile de ”fii fericit” de prin reclame, social media și articole, poate să devină obositor, chiar o datorie ”de a fi fericit”. De fapt, este un sentiment intim, relația dintre tine și tine. Pentru fiecare înseamnă altceva, și se obține diferit. Ia-ți timpul să descoperi zona ta mentală de mulțumire.