Cum functioneaza autocontrolul si ce putem face pentru a-l imbunatati
Vi s-a intamplat sa amanati foarte mult un telefon catre o persoana care v-a facut o propunere de colaborare? Sau vi se intampla sa cumparati multe lucruri care nu va sunt necesare? De vina in ambele situatii este autocontrolul.
Cea mai mare parte a deciziilor pe care le luam au loc pe pilot automat, fara sa fim constienti de motivatia din spatele lor sau de consecintele pe care le vor avea. Atunci cand mintea este preocupata si supraincarcata de stimulii din exterior, impulsurile vor fi cele ce vor determina alegerile si nu obiectivele pe termen lung. Cand ne aflam in fata unui lucru pe care ni-l dorim mult si caruia trebuie sa ii rezistam, acela este momentul unei adevarate provocari a vointei. Uneori rezistam, iar alteori nu intrucat promisiunea recompensei ademeneste creierul nostru de fiecare data cand acesta se afla in fata tentatiei.
Vestea buna este ca vointa este asemeni muschilor. La fel ca in cazul acestora insa, se bazeaza pe principiul „utilizeaza-l sau il pierzi”.
Cum va puteti antrena muschiul vointei?
- Luati-o treptat. Daca incercati sa controlati sau sa schimbati concomitant prea multe lucruri in viata voastra, va veti epuiza.
- Deosebiti intre adevaratele recompense, cele ce ofera sens vietii voastre si cele false, care va distrag atentia si va fac dependenti.
- Practicati autocompasiunea in locul autocriticii. Esecurile vointe sunt doar oportunitati pentru a deveni mai puternici si a va creste autocontrolul.
Aceasta carte reuseste sa uimeasca in fiecare clipa prin informatiile oferite, iar povestile prezentate si modul practic in care poate fi abordata, o face ideala pentru oricine simte ca are nevoie de mai multa vointa.