Deși este o lucrare străveche, scrisă acum mai bine de 2500 de ani, e o lucrare de referință utilizată chiar și azi în domeniul militar: se spune că și acum infanteriști marini americani au asupra lor un exemplar în engleză din acest tratat. Arta Războiului cu cele 13 capitole ale ei este o opera filozofică și militară cu o largă utilizare.
Teorii antice
Autorul Sun Tzu (Sun Wu) originar din Statul Ch’i, s-a născut în anul 544 î.e.n. într-o familie de nobili. Sun Tzu a trăit în timpul ultimei perioade a Epocii Primăverii şi Toamnei , când războaiele făceau ravagii. Deşi a studiat toată viaţa problemele militare şi a luptat el însuşi pe cîmpul de bătaie fiind numit general, Sun Tzu nu a fost deloc un om războinic. Dimpotrivă, războiul îl neliniştea. Studiile sale şi experienţa dobândită în lupte i-au permis să adopte o atitudine prudentă faţă de războaie. El vorbește de războiul psihologic, de utilizarea slăbiciunilor adversarilor, de utilizarea spionajului în luptă: „Întreaga artă a războiului este bazata pe înşelătorie.”; „Enervează-l şi derutează-l” (pe inamic); „O armată fără agenţi secreţi este exact ca un om fără ochi şi urechi”.“Aşadar, cei ce sunt experţi în arta războiului supun armata inamică fără luptă. Ei cuceresc oraşele fără a le asedia şi doboară un stat fără operaţiuni prelungite.”
Politică & Business
Arta Războiului este citită de şefii de stat în momentul în care îşi stabilesc politica de securitate şi apărare naţională, lectura ei fiind obligatorie şi în institutele şi şcolile militare dintr-un mare număr de ţări. Pentru oamenii de afaceri, care consideră piaţa ca un câmp de bătălie, ,,Arta războiului” este folosită pentru a-i orienta în lupta împotriva concurenţei, iar antreprenorii se ghidează după principiile conducerii armatei prezentate în lucrare, pentru a-şi dirija, gestiona şi conduce întreprinderile.
După cum spune Sun Tzu: ”Făcând cât mai multe calcule, se poate câştiga; dacă se fac prea puţine, victoria este imposibilă. Şi cât îşi micşorează şansele cel care nu calculează deloc!”.
„Cunoaşte-ţi inamicul şi cunoaşte-te pe tine însuţi.”
„Când este pace în lume, un om de bine îşi ține sabia alături de el.”