Ce informatii noi avem despre coronavirus?
Stim de la Ministerul Sanatatii din Italia ca virusul nou, COVID-19 este labil la temperature de peste 26-27 grade.
Sa ne imaginam ca am venit fara sa stim in contact cu un purtator al noului virus, poate suntem langa el in avion sau poate tocmai ne-am strans mainile.
Sa presupunem ca am captat virusul si acesta este inca in cavitatea bucala sau “pe drum” spre plamani.
Eu va recomand un ceai cald de cimbru care poate face minuni. Pe lângă efectul lui antibacterian, mucolytic, este util chiar și în prevenția și/sau adjuvant în terapia coronavirus.
Exista forme de prevenire a covid19 dincolo de regulile de igiena precum si de protectia externa de exemplu cu semimasti?
Stim ca noul virus ataca sistemul respirator si se trateaza ca orice viroza. Recuperarea depinde in mare masura de sistemul imunitar al pacientului, ca la orice alta viroza.
Ce masuri de preventie putem lua ca sa ajutam suplimentar sistemul imunitar?
Stim ca in fiecare iarna, și mai ales in momente de bombardament infectiv cum e acum situatia noului virus, sistemul nostru imunitar (compus din celulele natural killer care sunt limfocitele B si T) are nevoie de substratul adecvat pentru a functiona bine, de alimente specifice cum sunt vitaminele, mineralele, acizii grasi și aminoacizii.
Dintre acestea as pune accent pe VITAMINELE A, C, D, E, și OMEGA 3, despre care exista numeroase studii stiințifice legate de relatia dintre ele și celulele sistemului imunitar.
Pe scurt recomandarile mele / Echipei Holomed pentru a intari sistemul imunitar in aceasta perioada sunt urmatoarele:
- Vitamina E sa o luăm zilnic din ulei de germeni de grâu. ATENTIE: Acest produs este foarte sensibil la lumina, caldura si oxigen, de aceea trebuie stocat cu grija si consumat repede.
- Vitamina C sa o luăm din fructe și legume corect pregătite și consumate dar putem suplimenta 2000 mg printr-un integrator curat cu bioflavonoizi. Multe trucuri si atentionari in materialul de mai jos.
- Vitamina E o luăm zilnic dintr-un smoothie bombă cu mango, papaya, polen, lăptișor de matcă și spirulină.
- Vitamina D ne-o stocăm vara expunându-ne cât mai mult la soare la orele în care se produc cele mai mari radiații UV, dar iarna o întreținem cu un supliment, ideal sub formă de spray cu alte uleiuri în compoziție care să conțină și omega-uri.
- Omega 3 îl luăm dintr-un consum crescut de pește gras (și în general pește mic de apă rece – oceanic), alge (se pot fărâmița pe salate sau pe supe crème alături de semințe) și uleiuri de semințe de in și cânepă, dar și din semințele ca atare (cu predilecție semințele de in auriu consumate zilnic după o înmuiere peste noapte).
În final, dar nu ca ultim argument, gândirea pozitivă este demonstrată științific, în studii clinice pe șoricei, a putea modula și îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar.
Așadar buna dispoziție, gândurile positive, dragostea și zâmbetul sunt suplimente la fel de, dacă nu chiar mai valoroase decât cele despre care v-am povestit până acum. Think positive, live well!
Mirela Pribac Cingolani
Nutritionist & Holistic Health
A studiat la Cornell University în New York cu autorul China Study Prof. T. Colin Campbell, formându-se astfel în domeniul nutriției vegetariene. A aprofundat biochimia cu Dr. William Friedwald, autorul formulei Friedwald de calcul a LDL colesterolului, la Columbia University. A colaborat la Roma în centrul ginecologic al Dr. Rossana Tripodi făcând consiliere nutrițională în sarcină.
Mai departe am pregatit pentru voi mai multe detalii despre fiecare vitamina in parte, de unde ne putem lua doza necesara optima, precum si multe trucuri pentru a pregati alimentele astfel incat sa le pastram vitaminele.
- Vitamina E
De exemplu celulele natural killer, celule imune care au capacitatea de a ucide patogenul prin citotoxicitatea lor, de unde si denumirea, sunt stimulate in activitatea lor de catre vitamina E.
Un studiu recent a demonstrat ca suplimentarea cu vitamina E (RDA cca 15 mg / zi, suplimentare 50 mg din 2 in 2 zile) imbunatateste activitatea acestor celule esentiale ale sistemului imunitar.
Cel mai bogat aliment in vitamina E este uleiul de germeni de grau, va sfatuiesc să il consumati zilnic in salate in acest sezon.
ATENTIE:
Acest produs este foarte sensibil la lumina, caldura si oxigen, de aceea trebuie stocat cu grija si consumat repede.
- Vitamina C
Un alt compus extrem de cunoscut este vitamina C, toata lumea o consumă și crede că stie multe despre ea.
Ea se gaseste in principal in citrice dar si in alte fructe acide ca si ananasul, kiwi, capsuni, cirese, afine, coacaze iar in legume, in ordine descrescatoare, in ardei, varza de bruxelles, broccoli, varza, salată, sfecla, cartofi, rosii.
Pe langa o suplimentare de 2000 mg x zi la adulti in acest sezon pe care o sugerez eu, ar mai fi cateva aspecte mai putin cunoscute, cateva trucuri care v-ar putea ajuta sa obtineti mai multa vitamina C din alimentele consumate.
TIPS & TRICKS:
- Pentru ca vitamina C este sensibila la apa, oxigen si caldura, daca taiem salata (sau verdețurile) inainte de a o spala si o lasam mult timp in apa, marea majoritate a vitaminei C se va pierde in apa.
- Acelasi lucru se intampla și in prezenta oxigenului, daca nu bem fresh-ul de citrice imediat, oxigenul va degrada majoritatea vitaminei C.
- Alimentele se conserva cel mai bine la racoare si la intuneric pentru a pazi vitamina C. Exista si exceptii, ca si bananele si rosiile care nu se tin la frigider pentru ca temperatura ambientala le stimuleaza anumite procese enzimatice care le creste vitamina C.
- Conservarea lunga a vegetalelor in frigider la 4 grade determina o pierdere a vitaminei C proportional cu timpul petrecut in frigider. Mazarea pierde 10% zilnic, fasolea verde pierde 1 treime de vitamina C in prima zi.
- Prepararea termica este acela de a introduce legumele in apa care fierbe deja, astfel enzima responsabila de oxidarea vitaminei C este distrusa mai repede de caldura iar vitamina C prezervata in parte mai mare.
- Sa taiem legumele in bucati cat mai mari, cu cat bucatile sunt mai mici, cu atat exista suprafete mai mari in contact cu aerul crescad astfel oxidarea vitaminei C.
- Este bine sa se foloseasca apele in care au fiert legumele, pentru ca mare parte din vitamina C se gaseste acolo. Rupeti mai bine legumele decat sa le taieti, ruptura mergand in general pe conturul celulelor plantei, nu ca si in cazul taieturii nete a cutitului prin celula. Astfel se va elibera mai putina enzima oxidativa si se va pierde mai putina vitamina C.
ATENTIE
- Consumul de fructe si legume proaspete este cel mai important.
- Dacă luați frecvent aspirină, corizon, antibiotic, diuretice, efectul vitaminei C va fi mult diminuat.
Cum să alegeți un integrator de vitamina C bun?
In primul rând fiind atenți la etichetă, verificând cu precizie conținutul suplimentului în vitamina C (de exemplu poate fi scris Acerola 1000 mg vitamina C, asta nu inseamnă că ai 1000 mg vita C ci ca ai 1000 mg extract de acerola, pe când vitamina C poate fi doar 100 mg. De asemenea sunt de preferat suplimente care combină vitamina C cu bioflavonoide, ca și măcieșul, care îmbunătățește absorbția acesteia.
- Vitamina A
Este o vitamină liposolubilă, vine din 2 surse – din retinoizi (de origine animală) și din carotenoizi (de origine vegetală). Retinoizi obținem din ficat, ouă și lactate iar carotenoizi (beta-carotenul) din morcovi, dovleac, roșii, usturoi, păpădie, spanac, dar și din fructe portocalii ca și pepenele, piersici, caise, mango, papaya, cirese.
Mai puțin cunoscută ca sursă sunt lăptișorul de matcă și polenul, de aceea eu sugerez câte o linguriță din fiecare ca supliment de vitamina A zilnic în sezonul acesta.
Sau puteți face un smoothie bombă cu suc de mango/papaya + 1 lgt polen + 1 lgt lăptișor de matcă + 1 lgt spirulină de consumat dimineața.
- Vitamina D
Vitamina D este cumva senzația momentului, se vorbește mult și despre ea. Este o vitamină esențială pentru buna funcționare a sistemului nostru imunitar, de bază în sinteza osoasă printre multe altele.
Ea se obține în cantitate infimă din alimente (cum ar fi unele ciuperci, nu champignon care sunt crescute cu radiații nocive!), în principal sintetizăndu-se la nivelul pielii când ne expunem la soare.
Dar atenție, puțini știu că radiațiile UVB sunt unicele care produc vitamina D, noi beneficiind de acestea în regiunea noastră doar vara când soarele lovește scoarța terestră perpendicular, adică între 11.30-15.00. Iar pentru absorbția optima e nevoie de expunerea a 50-75% din corp la soare – asta nu putem face iarna. De aceea avem nevoie de un supliment de minimum 800 UI in fiecare iarnă – iar în momente cu multe riscuri de infecții se poate suplimenta 1000 UI.
Fiind o vitamină liposolubilă, eu recomand suplimente care conțin și alte uleiuri pentru a facilita absorbtia vitaminei D, iar aceste alte uleiuri ar fi ideal a contine omega 3 – un alt element esențial pentru modularea imunitară.
- OMEGA 3
Sursele de omega 3 – sau acizi grași esențiali (care se cheamă așa pentru că nu pot fi sintetizați de către organismul nostru, trebuie să-i aducem din alimentație) sunt EPA (acidul eicosapentaenoic), DHA (acidul docosahexaenoic) ambele de origine marina, se găsesc în peștii grași ca somonul, sardinele și păstrăvul, dar și în alge – important de știut pentru vegetarieni, și ALA (acid alfalinolenic) de origine vegetală din nuci, semințe de chia, de in și de cânepă.
Așadar, pe lângă un consum mai frecvent al acestor alimente în sezonul periculos, sfatul meu este acela de a introduce mai multe uleiuri de semințe de in și de cânepă zilnic, dar a fi atenți la a proteja sticluțele de lumină și căldură pentru că își pierd proprietățile.
Dintre cele mai bogate alimente în ALA sunt semințele de in auriu, un truc ușor de implementat pentru un aport bun este de a pune 1 lingură de semințe într-un pahar cu apă de cu seara, și a-l bea cu tot cu semințe (acolo unde nu sunt patologii ale intestinului ca diverticulita) dimineața.
Așadar, nu uitati, buna dispoziție, gândurile positive, dragostea și zâmbetul sunt suplimente la fel de, dacă nu chiar mai valoroase decât cele despre care v-am povestit până acum. Think positive, live well!