News

Construcțiile și transporturile, printre domeniile majore vizate de controalele SSM din următorii ani

Construcțiile și transporturile, printre domeniile majore vizate de controalele SSM din următorii ani

Construcțiile, transporturile, agricultura și industria sunt cele patru domenii majore pe care se vor axa, în mod special, inspectorii muncii în controalele desfășurate până în anul 2020. Obiectivul este inclus în Strategia națională în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) pentru perioada 2017-2020, document aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii. În același timp, autoritățile au identificat probleme de SSM la microîntreprinderi și la întreprinderile mici și mijlocii (IMM), acestea urmând să fie sprijinite pentru aplicarea legislației.

Strategia națională din domeniul SSM face parte dintr-un proiect de hotărâre a Guvernului, care, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea Executivului și de apariția în Monitorul Oficial. Aceasta va acoperi perioada cuprinsă între anul curent și anul 2020, iar una dintre măsurile prevăzute în ea este derularea de controale la companiile din domeniile de activitate cu risc ridicat din punct de vedere al SSM.

Autoritățile au identificat, conform documentului citat, patru mari domenii în care există un număr mare de salariați accidentați și care trebuie vizate, printre altele, de acțiunile de control ale inspectorilor muncii. Acestea sunt următoarele:

  • construcțiile: un domeniul de risc ridicat din punct de vedere al SSM; autoritățile consideră că șantierele temporare și mobile implică lungi lanțuri de subcontractanți și diferiți actori aflați în același loc, astfel că există o împrăștiere a responsabilităților;
  • transporturile: un domeniu în care se produc foarte multe accidente, o bună parte dintre ele mortale;
  • agricultura: un domeniu în care trebuie folosite echipamente de muncă periculoase, activitatea fiind desfășurată pe suprafețe mari și în condiții de supraveghere inadecvate;
  • industria: deși în acest domeniu există o preocupare permanentă pentru siguranță și s-au luat măsuri pentru reducerea riscurilor, în continuare există unele riscuri pentru lucrători.

În planul național de acțiuni pentru implementarea strategiei SSM scrie că verificările naționale pe care le vor desfășura inspectorii muncii până în 2020 urmăresc „o mai bună punere în aplicare a legislației din domeniul securității și sănătății în muncă în sectoarele cu nivel ridicat de risc”. Așadar, autoritățile se vor concentra mai ales pe activitatea angajatorilor din domeniile construcțiilor, transporturilor, agriculturii și industriei, dar cu siguranță nu vor neglija celelalte domenii.

 

Autoritățile atrag atenția, totodată, că implementarea legislației SSM este în continuare problematică, mai ales pentru microîntreprinderi și IMM-uri. Din acest motiv, în afară de controalele pregătite pentru cele patru domenii enumerate mai sus, strategia SSM pentru perioada 2017-2020 prevede și acțiuni de sprijinire a microfirmelor și a IMM-urilor.

De exemplu, aceste categorii de companii vor fi monitorizate și sprijinite constant să aplice mai bine legislația SSM. De asemenea, ele se vor bucura de ghiduri de specialitate pentru supravegherea sănătății lucrătorilor, de un ghid de bune practici în domeniul SSM, dar și de seminarii de informare privind sănătatea și securitatea în muncă.

Atenție! Proiectul de HG ce include strategia SSM pentru perioada 2017-2020 NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: AvocatNet

Send this to a friend