“Quiet” sau “Revoluţia Introvertiţilor” publicată în 2012 pe 24 ianuarie, o are ca autoare pe Susan Cain care îşi bazează lucrarea pe şapte ani de cercetare, lectură şi meditaţie.
O abordare psihologică
Cariera spre care se îndrepta ca absolventă a Universităţii Princeton şi a Facultăţii de Drept de la Harvard nu i-a adus beneficiile spirituale şi morale spre care aspira, aşa că decide să îşi petreacă timpul acasă concentrându-şi atenţia spre cercetarea psihologică în legătură cu natura umană. Prin urmare şi stilul în care este scrisă “Quiet” prezintă o abordare psihologică, nonficţională în care se militează pentru percepţia greşită a unor tipologii de indivizi în cadrul culturii moderne. Pledoaria conţinutului cărţii are scopul măreţ de a instaura o nouă ordine socială lipsită de tendinţele de devalorizare a persoanelor introvertite. Structura prezentării cărţii are patru părţi intitulate: “Idealul extrovertiţilor”, “Biologia ta, selful tău?”, “Deţin toate culturile idealul extrovertiţilor?”, “Cum să munceşti, cum să iubeşti?”.
Tipologia introvertitului
Motivaţia scrierii cărţii, aşa cum susţine autoarea, îşi are rădăcinile în enigma acceptării unei definiţii universal valabile dată de către cercetători pentru tipologiile de introvertiţi şi extrovertiţi. Totuşi în ceea ce priveşte o caracterizare cu elemente specifice dintre multitudinea de definiţii oferite de-a lungul istoriei pentru cele două tipologii, Susan Cain le rezumă la o înşiruire de atribute pentru fiecare dintre acestea. Aşadar, tipologia oamenilor caracterizaţi ca fiind introvertiţi pune accent pe sensibilitate; gândire reflectivă, aprofundată şi pe creativitate. În sensul aceleiaşi idei, aceştia mai poartă şi denumirea de “gânditori”. Dacă un individ se află în situaţia alegerii dintre o invitaţie la cină şi lecturarea unei cărţi fascinante, atunci acesta pentru restul lumii este cu siguranţă un “gânditor”.
Predominanţă extrovertită
Pe de altă parte, extrovertiţii monopolizează ordinea socială într-o cultură dominantă şi nu pun preţ pe valori precum seriozitatea, minuţiozitatea sau pe profunzime, atunci când sunt în faţa luării unei decizii. Desigur că la nivelul simţului comun, tipologia dezirabilă de către fiecare individ în parte este aceea a extrovertiţilor poate din singurul motiv al atributelor ce caracterizează această tipologie.