Carti

Puterea obisnuintei – Charles Duhigg

Puterea obisnuintei – Charles Duhigg

Suntem ceea ce facem in mod repetat. Excelenta nu este un act singular ci un obicei – spunea Aristotel. Premisele de la care pleaca Charles Duhigg sunt aceleasi: cheia reusitei si a performantei se gaseste in obiceiurile noastre. Acesta prezinta un mod cu totul nou de intelegere a naturii umane si a potentialului sau, pornind de la descoperirile stiintifice care explica de ce exista deprinderile si cum pot fi modificate. Efectul? Transformarea propriilor vieti, a organizatiilor si a societatii.

Formarea unei obisnuinte noi sau schimbarea uneia vechi se face prin utilizarea constienta si intentionata a mecanismului de conditionare – semnal, rutina, recompensa.

O sursa de inspiratie privind schimbarea organizationala este povestea companiei Aloca. Aflata initial in declin a reusit sa ajunga cea mai sigura companie din America. Cum s-a intamplat asta? Planul de securitate a muncii a fost modelat pe bucla habituala, obiectivul fiind zero accidente de munca. Semnalul – accidentarea unui angajat. Rutina – la fiecare accident, conducatorul unitatii trebuia sa-i raporteze directorului in 24 de ore si sa-i prezinte un plan pentru evitarea accidentelor. Recompensa – erau promovati doar cei care adoptau sistemul. Rezultatul? Compania a devenit tot mai eficienta, iar satisfactia si performanta muncitoriilor a crescut.

Duhigg nu prezinta retete in carte, ci ofera cadre de gandire cu ajutorul unor povesti inspirationale. O gura de aer proaspat pentru literatura de afaceri si un ghid in dezvoltarea personala.

Send this to a friend