Carti

Irational in mod previzibil. Fortele ascunse care ne influenteaza deciziile – Dan Ariely

Irational in mod previzibil. Fortele ascunse care ne influenteaza deciziile – Dan Ariely

Fie ca este vorba de viata personala sau profesionala, toti ne dorim sa luam cele mai bune decizii pentru ca stim ca ele ne modeleaza viata. Desi credem despre noi ca suntem rationali si fiecare decizie luata e bine gandita se pare ca tot ceea ce facem, pornind de la deciziile serioase leagate de investitii economice pana la achizitionarea unui produs, sunt mai putin rationale decat de imaginam. Conform lui Dan Ariely, ele sunt relative usor influentabile si urmeaza un anumit model.

Din aceasta carte invatam ca  de cele mai multe ori vedem ceea ce ne asteptam sa vedem, ca toate deciziile noastre sunt luate prin comparatie – cu ceilalti, cu experiente trecute si cu oferta de pe piata. Asa cum asteptarile ne influenteaza experientele, pretul unor produse ne fac sa ne simtim mai bine. De ex, vom savura si ne va placea mai mult o bautura de 10 lei, decat una de 1 leu pe care o vom considera ieftina

Desi in carte cele mai multe exemple sunt despre deciziile legate de bani, cartea nu este despre economie, ci explica din perspectiva psihologica anumite mecanisme pe baza carora functioneaza mintea umana.  Dan Ariely  ofera o lectura fascinanta care nu doar va ajuta sa evitati unele erori de gandire ci va va remodela modul in care vedeti lumea.

 

 

Send this to a friend