Calatorie

St.Petersburg – o bijuterie pe apa

Palate magnifice, poduri baroce, o retea de canale navigabile, muzee cu inegalabile colectii de arta si o extraordinara istorie si traditii. Toate acestea fac din St. Petersburg, perla fostului imperiu tarist, cel mai frumos oras din nord-estul Europei. Numita atat „Capitala Nordului” sau „Venetia Nordului”, al doilea cel mai mare oras al Rusiei este o destinatie de neratat.

Arhitectura si stil

Centrul istoric al Sankt Petersburgului este un muzeu in aer liber al neoclasicismului. Imaginea maiestuoasa a orasului este datorata detaliilor arhitecturale variate: bulevarde lungi si drepte, spatii vaste, gradini si parcuri, garduri decorative din fier forjat, monumente si sculpturi decorative. Spre deosebire de alte orase rusesti unde influenta comunista se vede strident in stilul arhitectonic rigid, Sankt Petersburg abunda de  catedrale si palate in stil baroc si neoclasic, care au sfidat istoria tumultoasa a tarii si au ramas in picioare de patru secole.

Muzeul muzeelor

Maiestuosul Palat de Iarna, resedinta tarului si a Dinastiei Romanovilor, construita pe malurile Nevei este astazi unul dintre cele mai mari muzee din lume. Impreuna cu alte cinci palate el face parte din structura Muzeului Ermitaj. Din complexul Ermitajului se disting si Micul Ermitaj cât si Teatrul Ermitaj. Ermitajul a fost fondat in 1764, cand Ecaterina a II-a a achizitionat 225 de tablouri ale principalilor reprezentanti ai artei Europei Occidentale, astazi numarand peste 3 milioane de obiecte dintre care numai o mica parte poate fi expusa in acelasi timp. Se spune ca pentru a face un tur complet, ar fi necesari 11 ani.  

Podurile de pe Neva

Sankt Petersburg este situat pe 42 de insule unite prin 432 de poduri pentru pietoni, masini si cale ferata, din care 20 se ridica in fiecare noapte pentru a permite trecerea navelor catre mare. Acestea eveniment este vazut ca un spectacol, astfel ca in fiecare noapte turistii aflati pe diferite ambarcatiuni pe raul Neva asteapta ridicarea podurilor.

Orasul bisericilor de aur

Biserica Sfantul Isaac, de 101,5 m domina orasul, fiind a patra ca marime din lume. Interiorul ei reprezinta o adevarata simfonie in marmura, pietre pretioase si semipretioase de toate culorile. Numai pentru aurirea cupolei s-au folosit peste 20 de kilograme de foite de aur pur. O alta monumentala biserica este Sfanta Fecioara din Kazan, cat si Biserica Invierii Domnului, monument al arhitecturii religioase ortodoxe, ridicata pe locul in care a fost ranit mortal tarul Alexandru al II-lea. Aceasta este viu colorata, avand cupolele turlelor aurite, fatadele policrome si o multitudine de mozaicuri. 

Palatele invecinate

Sankt Petersburg a devenit neincapator pentru toate proiectele arhitectilor, astfel ca tarii au comandat constructia resedintelor de vara in vecinatatea orasului. Peterhof, aflat la 29 km de oras, a fost ridicat la comanda lui Petru cel Mare pentru a-i fi resedinta imperiala si din anul 1762 a capatat statutul de oras. Astazi pot fi vizitate Marele Palat Monplaisir, Biserica Sfintilor Petru şi Pavel, Marea Cascada, construita in stil baroc – un ansamblu de peste 60 de fantani, zeci de statui aurite si aproape 150 de caderi de apă. Parcurile amenajate in stil francez ascund si ele numeroase fantani deghizate in flori, arbori sau umbrele, intregul complex fiind numit Versailles-ul rusesc. Alte atractii din apropierea Sankt Petersburgului ce merita vizitate sunt Pavlovsk, Tsarskoye Selo, Kronshtadt, Strelina, Oranienbaum si Gatchina.

Noptile Albe

Vizitarea orasului incepand cu luna mai si pana in luna iulie, scoate la lumina celebrele Nopti Albe, cand soarele aproape ca nu mai coboara sub linia orizontului si amurgul dureaza pana spre ora 3 dimineata, cand soarele incepe sa straluceasca din nou. O plimbare pe Nevski Prospekt, cel mai mare bulevard din Sankt Petersburg sau pe malul Nevei scoate la iveala un oras care nu doarme si in care totul emana arta, bogatie si savoare.

Send this to a friend