Calatorie

Praga – orasul celor 100 de clopotnite

Praga – orasul celor 100 de clopotnite

Praga, capitala Cehiei, este una dintre cele mai dorite destinatii Europene. Centrul „Orasului de Aur, cum ii spun admiratorii, a fost inclus in patrimoniul UNESCO in 1992. Cu muzicieni la fiecare colt de strada, cu o arhitectura imperiala frumos recuperata, cu reverie pentru arta, dar si pentru viata frumos traita, Praga pare destinatia ideala pentru boemi.

Un catalog de arhitectura 3D

Capele romane, catedrale gotice, palate baroce si cladiri cubiste impanzesc intregul oras. Vltava, raul care brazdeaza Praga, este traversat de peste treizeci de poduri si podete, amintind de Sena sau de Tamisa. Dintre toate, celebru este Podul Charles, faimos inca din Evul Mediu si flancat de elegante statui baroce. Zilnic zeci de vapoare, barci cu vasle si ambarcatiuni cu pedale il populeaza.

 

Istorie si arta

Odata ajuns in Prag,a nu trebuie sa ratezi Castelul regal, Charles Bridge, Orasul vechi, Josefov – vechiul ghetou evreiesc, partea noua din centrul orasului construita in continuarea centrului vechi, Mala strana – o strada cu multe biserici si stradute frumoase, manastirile Loreta si Strahov, Metronomul, Memorialul Revolutiei de Catifea din 1989 si Muzeul National Ceh.

Regi si alchimie

In curtea castelului regal se gaseste catedrala gotica Sf. Vitus, care se vede indiferent unde te-ai afla in Praga. Aici sunt inmormantati toti regii cehi. Urcand cele 287 de trepte care duc spre unul dintre turnuri, vei fi aproape de cea mai mare clopotnita din toata tara, un loc perfect pentru a admira peisajul. Cel mai frumos loc de vizitat in apropierea catedralei este Aleea Alchimiștilor, o straduta ingusta din secolul 15 care adaposteste 11 casute mici, superb colorate. Atmosfera medievala recreata ascunde povestea alchimistilor si a negustorilor vremii. Tot aici a locuit pentru o scurta perioada si scriitorul Franz Kafka, pentru care exista si un muzeu dedicat in Praga.

Siguranta | confort | stare de bine

Majoritatea trotuarelor din oras sunt pavate cu piatra cubica, astfel ca este bine sa purtati o incaltaminte cu talpa mai groasa si confortabila. Incaltamintea cu talpa subtire sau pantofii nu toc nu sunt potrivite daca doriti sa vizitati Praga, mai ales ca este un oras care se vede la picior.
Desi in general Praga este un oras sigur, in centrul istoric si locurile frecventate de multi turisti, este important sa aveti grija de portofele, posete si alte obiecte de valoare. Statiile Celakovskeho Park si Charles Square sunt cele mai frecventate de hotii de buzunare.

Nu schimbati banii la primul schimb valutar pe care il vedeti si nu aveti incredere in nimeni care va ofera un schimb mai bun. In Praga exista foarte multi speculanti care se ofera sa iti schimbe banii la un curs mai avantajos. In fiecare casa de schimb exista anunturi mari care va indeamna sa aveti grija si sa nu cadeti prada acestora.

Praga este frumoasa in toate anotimpurile. Daca alegeti sa o vizitati iarna, este bine sa stiti ca este foarte frig. Sunt multe zile cu temperaturi sub 0 grade, iar vantul este foarte puternic, mai ales daca vrei sa faci o plimbare pe marginea Valtavei. Un polar gros, caciula, jambiere si o geaca cu gluga va pot ajuta sa va bucurati de oras chiar daca o faceti la -5 grade. Vara nu este foarte cald, insa orasul e extrem de plin, iar primavera desi e inca frig, e frumos mai ales in zonele cu parcuri.

Fie vara, fie iarna, aerul conditionat va fi mereu o problema pentru cei care viziteaza muzee sau merg in locuri publice si au sinusuri sensibile. Daca stiti ca AC-ul va altereaza starea fizica, este bine sa aveti mereu la voi o esarfa mai groasa sau o caciula pe care sa o purtati si in interior.

 

Send this to a friend