Calatorie

Maroc – o tara intre doua continente

Maroc – o tara intre doua continente

Ce ştii despre Maroc?

Probabil că ştii că este o ţară arabă din Africa de Nord, cu o coastă la Oceanul Atlantic. Probabil că-ţi sunt cunoscute măcar din auzite oraşele Casablanca, Marrakech şi Tanger. Îmagini din piețele lor colorate pline de materiale vopsite în culori vii sau fotografii cu deșertul și cămilele locului ți-au trecut cu siguranță prin fața ochilor.

Marocul, considerat o “poartă” a Africii, oferă în prezent o combinație perfectă de trecut și prezent, de istorie și modern, de civilizație, artă și literatură, de opulență si simplitate. Ca şi multe alte state ale Africii, această ţară atrage prin multitudinea obiectivelor istorice, artistice, religioase. O mică țară monument….

Este puţin probabil ca ajuns în Maroc să nu asociezi oraşul Casablanca filmului cu acelaşi nume. De aceea circuitul oricărui turist trebuie să includă această locaţie care oferă călătorului o doză puternică de romantism. Casablanca (în arabă Dar al Baida), capitala economică al Marocului dar şi cel mai mare port marocan, este situată pe Coasta Atlanticului şi a devenit o adevarată metropolă gigant. Principalul monument şi obiectiv turistic este Moscheea Hassan II, care impresionează prin arhitectura şi prin dimensiunile sale – ca mărime este pe locul doi în lume, după Mecca.

Parfumul îngropat

Minaretul Koutoubiei, de peste 70 de m înălțime, marchează orizontul Marrakech-ului, așa cum turnul Eiffel o face cu cel al Paris-ului, și este turnul invățaților, librarilor, savanților dar și principalul loc de întâlnire al grupurilor de turiști. Există bineînțeles și o legendă; se zice că atunci când a fost construit, în sec.XII, în fundație s-au turnat 640 de butoaie cu esențe parfumate și de aceea, în interior, tot timpul miroase frumos. La mică distanță de Koutubia se întinde piața Djemaa El Fna. Este centrul veritabil al orașului prin numeroasele sale manifestări și animații.

Căldură mare

Marocul are o climă subtropicală cu veri calde, uscate si cu ierni blânde dar ploioase. Să nu vă uitați acasă hainele largi, lejere, fabricate din fibre naturale.

Bucătăria marocană este deosebită și ne răsfață cu savoarea cus-cusului, tajine-lui cu miel, pește sau pui și a diferitelor frigărui.

Patiseria marocană mi-a amintit ușor de patiseria turcească. Ceaiul de mentă este nelipsit de la masă, la fel cafeaua sau sucurile naturale.

Lucruri pe care nu le știai

Caprele marocane se cațără în copaci. În sud-vestul Marocului poți face niște fotografii cu care să strângi cele mai multe like-uri pe Facebook. De ce? Pentru că nu e o glumă, caprele chiar se cațără în copacii de argan ca să mănânce fructe.

În Maroc poți face surfing tot anul. Maroc are 3000 km de coastă la Atlantic, deci ai de unde alege unde să faci surfing.

“Gladiatorul” s-a filmat în Maroc. Studiourile de filmare din Ouarzazate sunt cele mai mari din lume și poți face un tur pentru a vedea unde s-au turnat Gladiatorul, Asterix & Obelix, Lawrence of Arabia, Babel și multe alte filme istorice.

În Maroc ai o bucățică din Grecia. Asta pentru că orășul Essaouira seamănă izbitor de mult cu Santorini din Grecia: clădiri albe conturate cu vopsea turcoaz construite pe stâncile de pe malul mării.

Send this to a friend